top of page
11.jpg

halfopen maar nog niet

"Wij vertoeven het liefst in de keuken en living, ze vormen één open ruimte, maar stralen toch een verschillende sfeer  uit, door de niveauverschillen, andere plafondhoogtes en het gebruik van andere materialen."

1.jpg

Spel met volumes en lijnen

Hoe zorg je voor voldoende lichtinval en ruimtegevoel in een halfopen bebouwing met een ongunstige oriëntatie? L. en S. gaven EH-architecten carte blanche om dit vraagstuk op te lossen. En ze zijn héél blij met het resultaat: een modernistisch geïnspireerde woning met een strak lijnenspel aan de buitenkant en een open, ongedwongen karakter binnenin.

Instant thuisgevoel

"Wat wij vooral belangrijk vinden in een woning, is dat je meteen een warm thuisgevoel krijgt. We wilden een  huis waar vrienden zelf de weg vinden naar de koelkast en kinderen geen schrik hebben om rond te rennen. En er moest zeker een plaatsje zijn voor onze vleugelpiano", vertelt L. "We kennen de stijl van EH-architecten", vult S. aan. "We zagen Elines eigen woning en waren meteen verkocht. We hebben EH-architecten dan ook maximale vrijheid gegeven bij het ontwerpen van onze woning."

Moeilijke oriëntatie

Een grote uitdaging bij dit project was dat het om een halfopen bebouwing met ongunstige oriëntatie gaat. De woning staat op de perceelsgrens en de wachtgevel vangt eigenlijk de meeste zon. "De architect heeft dit op een creatieve manier opgelost: door een hoog raam boven de zithoek en een patio aan de keuken is er toch veel lichtinval in de leefruimte", aldus L.

IMG_0433.JPG

Lijnenspel

EH-architecten koos ervoor om de wachtgevel af te werken met een gevelsteen. "De buurman heeft niet meteen plannen om te bouwen en zo vermijden we een lelijke wachtgevel", vertelt de architect. "De gevelsteen is modernistisch geïnspireerd.  Het ontwerp knipoogt naar de architectuur van de Case Study Houses die kan samengevat worden als een lichte architectuur in een optimistisch modernistische stijl. Een spel met volumes en lijnen kenmerkt de buitenzijde. Zo opteerden we ervoor om de bakken van de zonneschermen niet te verbergen, maar net te accentueren en de zwarte lijnen ook door te trekken waar er geen screens zijn", aldus de ontwerper.

IMG_0438.JPG

Open maar toch apart

Binnenin heeft de woning een verwelkomend, open karakter. "Wij vertoeven het liefst in de keuken en living", verklaart L. "Ze vormen één open ruimte, maar stralen toch een verschillende sfeer uit, door de niveauverschillen, andere plafondhoogtes en het gebruik van andere materialen. De zithoek ligt op een klein platform en heeft een houten vloer. Dat zorgt voor een knus gevoel. In de rest van de leefruimte ligt dan weer een betonvloer en is er een hoger plafond."

"We merken bij etentjes en feestjes dat onze vrienden vooral rond de tafel aan de keuken blijven hangen. Maar er hangt een ongedwongen sfeer in de hele leefruimte, precies wat we graag wilden. De indeling van de woning is overigens ook makkelijk aanpasbaar voor verschillende gelegenheden. Je kan in een handomdraai nieuwe sferen creëren."

Topbegeleiding

"Wat wij zelf de grootste uitdaging vonden, waren de materiaalkeuzes die je voortdurend moet maken tijdens een nieuwbouwproject. Gelukkig wilde EH-architecten ons daarbij steeds adviseren. Dat hielp ons om knopen door te hakken." Een andere troef van de samenwerking met architect Eline is volgens het koppel haar talent voor projectmanagement. L: "We kozen ervoor om de planning niet zelf op te volgen en waren heel tevreden over hoe EH-architecten de hele bouwketen en timing steeds bijstuurde wanneer iets langer duurde dan voorzien. We vonden het ook indrukwekkend hoe goed de architect kon voorspellen wanneer de woning zou af zijn en hoeveel ze zou kosten. We horen bij vrienden en kennissen dat er vaak onverwachte extra kosten zijn, maar bij ons was dat niet het geval."

6.jpg

Foto's  ©EH-architecten

Tekst: ©Copy-Write

bottom of page